TEDxYouth en de Landfillharmonic

TEDxYouth had het genoegen te mogen samenwerken met een wel heel bijzonder orkest: Het Orquesta de Instrumentos Reciclados uit Paraguay.
22 jonge musici onder leiding van dirigent Favio Chavez zijn een kleine week in Nederland op uitnodiging van het Prins Claus Fonds. Wat hen zo bijzonder maakt? Alle instrumenten zijn gemaakt van afval. Een gitaar gemaakt van lege koekblikken, contrabassen van olievaten, blaasinstrumenten van afgedankte buizen, violen vervaardigd uit gevonden blik. De snaren worden gespannen op een afgedankte vork. Allemaal gevonden… op de vuilnisbelt.
Trash? Ja, in een vorig leven. Nu niet meer. Nu zijn het schatten geworden waaruit hemelse klanken opstijgen. Dit orkest speelt met deze instrumenten hele symfonieën. Beethoven en Mozart behoren tot het vaste repertoire.

IMG_4170

Begin november vorig jaar maakten we kennis met Favio Chavez. Hij hield een TEDtalk bij TEDxAmsterdam in het concertgebouw, waarin hij vertelde over de achtergrond van dit bijzondere orkest. Een idea worth spreading, en méér nog: een initiatief dat je raakt. Ter plekke ontstond het idee om ‘iets’ samen te gaan doen. De organisatie van TEDxYouth@Amsterdam ging op zoek naar een kans om Nederlandse jongeren in contact te brengen met dit orkest en het hartveroverende verhaal erachter. Drie maanden later is het zover: we organiseren een concert in samenwerking met het Montessori Lyceum Amsterdam. Maar wat ga je doen als een dergelijk beroemd orkest op bezoek komt? Nou, samen spelen natuurlijk! De taal van muziek is immers universeel.

En zo leidde een ‘idea worth spreading’ tot een ‘idea worth doing’: een concert waarbij het ‘Orchestra of Recycled Instruments’ uit Paraguay en leerlingen van het Montessori Lyceum Amsterdam voor elkaar zouden musiceren. De verwachtingen waren hooggespannen…
En het resultaat heeft die verwachtingen ruimschoots overtroffen! Grande Finale van het concert was de gezamenlijke vertolking van John Lennons ‘Imagine’. Het koor, dat speciaal voor dit concert door de Montessori leerlingen was samengesteld, gaf een prachtige aanvulling bij het orkest uit Paraguay.

Van Trash naar Treasure!
Deze jonge musici uit Paraguay met hun ‘recycled instruments’ geven een overweldigend voorbeeld hoe dat mogelijk is. En wij voelen ons vereerd dat we er met dit concert, samen met de Montessori leerlingen, een klein stukje aan mochten bijdragen.

De rector van het Montessori Lyceum, de heer Wiebe Brouwer, vatte de muzikale ontmoeting treffend samen: “Ik heb oprecht genoten van dit bijzondere concert. Een weldaad voor alle betrokkenen.”

Bekijk hier de impressie die AT-5 maakte van deze bijzondere muzikale ontmoeting.

By |2015-01-07T13:27:45+00:00februari 4th, 2014|Algemeen|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment