TEDxYouth biedt een podium aan jonge mensen met een inspirerend verhaal. Het belangrijkste doel is: andere jongeren inspireren om hun eigen droom of ideaal tot werkelijkheid te brengen. Maar wat gebeurt er met de sprekers zelf nàdat ze hun verhaal op de rode stip hebben verteld? Worden zij zèlf ook geïnspireerd en hoe ziet dat er dan uit?

Een voorbeeld: Marieke Peters uit Landgraaf, Limburg. In 2011, bij de tweede editie van TEDxYouth@Amsterdam, vertelde zij in haar TEDtalk over haar droom. En over de manier waarop ze die aan het realiseren was: haar Bucketlist van wensen, het maken van een Wenslamp en haar “Brief aan mezelf“: het kwam allemaal langs.

Nà het optreden bij TEDxYouth ging ze pas echt vliegen! Letterlijk in dit geval want Marieke maakte een vlucht met een luchtballon. Ze steeg tot grote hoogte en dat bleek ‘only the beginning!’

Een grote wens van haar was: een keer overnachten in een beddenwinkel. Check! In Friesland kwam deze droom uit. Een delegatie uit Bhutan kwam naar Nederland: Marieke was erbij en maakte een impressie van het bezoek. Mooi element hieraan is dat Bhutan, hoewel het één van de armste landen van de wereld is, focus legt op Bruto Nationaal Geluk. Bruto Nationaal Geluk is de manier die in Bhutan gebruikt wordt om de welvaart in de samenleving te meten. Niet alleen in economische termen (bruto nationaal product) maar ook in termen van geestelijke en sociale ontwikkeling en welbevinden van de bevolking. Simpel gezegd: ‘een mens wordt niet gelukkig van steeds meer materiële welvaart, daarom is alleen meten hoeveel die materiële welvaart stijgt (of daalt) ontoereikend om te bepalen hoe gelukkig de bevolking is’. (bron: Wikipedia)

molen_3Koren op de molen van Marieke, die inmiddels de smaak te pakken begon te krijgen: de één na de andere droom van haar wensenlijst werd door haar gerealiseerd. Wat natuurlijk ook meteen weer ruimte gaf om weer nieuwe dromen te formuleren. Marieke had een belangrijk ‘geheim’ ontdekt: als je in beweging komt, gebeuren er ‘dingen’. Als je in beweging komt, krijg je zaken voor elkaar. Als je in beweging komt, kan je andere mensen motiveren óók in beweging te komen en samen meer en grotere dromen realiseren.

Next in line: De onvolprezen Japanse leraar Toshiro Kanamori kwam naar Nederland. Een man die kinderen èn volwassenen over de hele wereld inspireert met zijn lesmethode. Marieke maakte een filmverslag van dat indrukwekkende bezoek.

De volgende stap werd het opzetten van een eigen bedrijfje waarin ze haar passie leeft: leuke filmpjes maken en daarmee creativiteit verspreiden. En ook daarin groeide ze harder dan ze voor mogelijk had gehouden. Ze had bij het ‘Festival of Solutions’ een mooie ontmoeting met Anton Philips – een wijze en zeer inspirerende man en groot voorvechter van ‘Neem je geluk in eigen hand’. Ook hij vertelde bij TEDxYouth hoe je je dromen kan waarmaken. Je kan dat terugzien in de TEDtalk van de heer Anton Philips.

Marieke beloofde het publiek indertijd bij TEDxYouth Amsterdam dat ze zou terugkomen op een TEDx podium en dat deed ze twee jaar later bij TEDxRoermond. Inmiddels gegroeid in haar overtuiging dat ze op een vruchtbaar spoor zat, inspireerde ze ook in Roermond het publiek met haar creativiteit. Pecha Kucha night, NOT onderwijs vakbeurs, Operation Education: Marieke rijgt de momenten waar ze andere mensen kan inspireren met haar eigen verhaal aan elkaar.
Bij ‘Deel je Verhaal‘ deed ze onlangs verslag van de reis waar ze aan begonnen is en die nog lang niet klaar is. De reis die ‘mijn leven’ heet.

Inspiratie delen en daarmee vergroten, zodat mensen gaan geloven dat zij zèlf ook hun droom kunnen waarmaken: dat is waar TEDxYouth voor staat. Als TEDxYouth een theorie was, dan zou Marieke het werkboek zijn!  – hier hebben we de DIY handleiding even van haar geleend.

En als we zoeken naar de inspiratiebronnen van inspiratoren zelf, komen we voor wat betreft Marieke al snel uit bij Theo Wismans. Natuurlijk kan hij hier niet onvermeld blijven! – De man die steeds weer, bij alle mensen en leerlingen die zijn pad kruisen gelooft in iemands creativiteit. Gelooft in zijn of haar dromen. En vooral: een onverwoestbaar vertrouwen en geloof heeft in: Het kan wèl! “Let’s do it!” Samen met Tjeu Seeverens heeft hij het vak Gelukskunde op de kaart gezet. De start van geloven in je eigen toekomt . En daar vervolgens de stappen voor zetten op de manier die het beste bij jou past!

Dromen maak je zelf, …de realisatie ervan ook! De sprekers van TEDxYouth laten zien dat het wèl kan!