Over het evenement

TEDxYouth Amsterdam 2013: Een Recap

Jelle Medema

“Hoi, ik ben Jelle, ik ben 14 jaar, hou van skaten en computeren en ben (een beetje) lui.”

Zo stelde Jelle zich vijf jaar geleden voor op zijn website www.makkelijkemoestuin.nl. Inmiddels hebben duizenden mensen zelf een Makkelijke Moestuin en is zijn website uitgegroeid tot een bedrijf waar hij (bijna) van kan leven.

Lui is Jelle nog steeds. Hij doet dingen graag op de makkelijkste manier. Op school, tijdens zijn werk als grafisch vormgever en in zijn eigen bedrijf. Zijn manier van denken brengt hem verder dan de traditionele manier van leren en werken. Creatiever en succesvoller.

De tijd die overblijft gebruikt Jelle om nieuwe dingen te leren en te reizen. En zo werkt hij steeds sneller, beter en effectiever. Op TEDxYouth@Amsterdam deelde hij zijn ideeën met ons. Leve de luiheid!

Marjelle Boorsma

Marjelle is on a mission. De tweede kamer is bekend terrein voor haar en ze dronk liters thee met de staatssecretaris in haar tijd als bestuurslid van het LAKS.  Het onderwijs en de arbeidsmarkt zijn nog steeds belangrijke thema’s voor haar nu ze bij FNV Jong werkt.

Vol idealen en heel bevlogen wil ze ons onderwijs veranderen. Want –en dat zullen veel jongeren met haar eens zijn- school is stom,  onderwijs kan leuker! Daarvoor moet er wel wat veranderd worden. En dat moeten we samen doen. Op TEDxYouth@Amsterdam vertelde Marjelle ons  hoe we samen school leuk kunnen maken.

Merijn Mooijman

Merijn maakt muziek, zingt en danst. Hij treedt regelmatig op, tourt in het theater en heeft meegedaan aan verschillende televisieshows. Zijn talent en doorzettingsvermogen heeft hem al ver gebracht. Op TEDxYouth@Amsterdam vertelt Merijn over wat hij al heeft gedaan, hoe hij dat gedaan heeft en hoe dat zijn leven heeft veranderd. Hij heeft de mensen in de zaal geïnspireerd met zijn verhaal en laten zien dat het vinden en koesteren van jouw talent alles mogelijk maakt.

Roxanne Hehakaija

Straatvoetbal is een sport die wereldwijd beoefend wordt. Het enige wat je nodig hebt is een stuk asfalt en een bal! De grondleggers van het straatvoetbal, zoals het nu wordt gespeeld, komen uit Nederland en zijn internationaal bekend. Een van deze grondleggers is Roxanne (Rocky) Hehakaija. De enige vrouwelijke straatvoetbalster die al jaren tussen de beste straatvoetballers van Nederland en de wereld meespeelt.

 Ondanks haar zware knieblessure blijft ze actief in het straatvoetbal. Rocky geeft nationaal en internationaal straatvoetbaltrainingen en demonstraties aan jong en oud. Met deze trainingen motiveert ze jongeren op zowel sportief als sociaalgebied. Ze inspireert jongeren met haar voetbalkunsten en vertelde bij TEDxYouth@Amsterdam met haar voeten aan de bal; durf jezelf te zijn!

Shirley Rijnders

Shirley is een aanpakker. Ze tennist intensief, zit in de talentklas van de Hermitage en heeft een groot sociaal verantwoordelijkheidsgevoel. Vanaf haar 4e jaar heeft ze op school geleerd over samen zijn en samen leven via de lesmethode Vreedzame School. Een paar jaar later loste ze eigenhandig ruzies in de wijk op met wat ze had geleerd. En dat viel op! Inmiddels is de wijk waar ze woont een vreedzame wijk, omdat de lesmethode ook een prima wijkmethode bleek te zijn. Gewoon beginnen en van al je pogingen leren.

Want je kunt nadenken en praten over dingen die je wilt veranderen, maar je kunt ze ook gewoon eigenhandig aanpakken. Wat kan Shirley ons leren over ruzies, pesten en goed samenleven? We zien het op TEDxYouth@Amsterdam.

Louis Janssens 

Louis Janssens maakt en speelt theater. Hij werd geboren in Antwerpen en richtte twee jaar geleden met Ferre Marnef een theatergezelschap op: compagnie DeSnor. Ze maken jong, beeldend en energiek theater over wat hen bezighoudt. De noodzaak om dingen te vertellen en het plezier van theater spelen vormen de kern van hun werk. Op TEDxYouth vertelde hij over hoe hij zijn dromen waarmaakt. Over hoe hij theater maakt en speelt. Over hoe een idee een product kan worden. Over ambitie hebben. En hoe hij iedereen wil aanzetten tot actie.

Puck van Opstall

Puck beoefent de sport Mixed Martial Arts (MMA) en ze is zo goed dat ze al met de volwassenen meetraint om betere sparring partners te hebben. Dus; een meisje van 13 dat volwassen mannen tegen de grond werkt. Hoe kan dat, hoe werkt dat? Gaat het over kracht? Of over talent? En wat is dat dan precies en hoe maak je van zo’n talent zo iets krachtigs dan mannen van 85 kilo met je kunnen vechten?

Puck liet ons samen met haar trainer wat bewegingen  zien, maar wilde ook graag vragen beantwoorden. Want niet veel mensen begrijpen het als een elegante dame van 13 zo’n ruige sport beoefent.

Tom Schoffelen en Dante van der Heyden

Tom en Dante zijn de twee jonge studenten die zich ergerden aan de systemen die door scholen werden gebruikt. Totaal ongebruiksvriendelijk en niet à la 2013. Daarom wilde zij hier zelf graag wat aan veranderen, zij bedachten hun eigen electronische leeromgeving: Scholica.nl

‘Ons doel is om de levens van studenten en docenten makkelijker te maken. Wij zelf, studenten zijnde, weten hoe het is om te werken met de huidige online leersystemen: ze zijn ouderwets, niet makkelijk te gebruiken en zijn niet aan te passen aan de wensen van de school. Dat was voor ons de reden om Scholica te starten: we willen niet de manier waarop mensen leren veranderen, maar ze de kans geven om op leren te kunnen focussen.’

Hoe Tom en Dante van idee naar succesvol bedrijf zijn gekomen vertelden ze op TEDxYouth@Amsterdam.

Anton Philips
Voorzitter van Stichting Emergo en coauteur van De Kracht van Motivatie

Anton Philips werd geboren in 1932 in Eindhoven. Hij maakte als basisschool leerling de tweede wereldoorlog mee. Op het Lorentz Lyceum koos hij voor HBS-B, wat nu het profiel Natuur en Techniek zou heten, en deed in 1949 eindexamen. Hij nam een tussenjaar en studeerde in dat jaar in Amerika. Daarna startte hij zijn studie natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft. Ondanks een vlot verloop van zijn studie stopte hij na 4 jaar omdat het enerzijds een verkeerde keuze bleek, en anderzijds omdat hij het belangrijker vond om zich in te zetten voor vrijwilligerswerk, waar hij 12 jaar aan besteedde.
Hij werkte bij Philips, het bedrijf dat was opgericht door zijn oudoom en grootvader, van 1968 tot 1983. Na een periode van 4 jaar bij een start-up bedrijf in California richtte hij in Bussum het bedrijf Emergo op, bureau voor loopbaan coaching. Vanaf 2006 werkt hij met Stichting Emergo om leerlingen en studenten te helpen zichzelf zo goed te leren kennen dat ze weten welke studie en loopbaanrichting het beste bij ze past.
In zijn TED talk gaf Anton tips  over hoe je – indien je leren niet meer leuk vindt – het toch weer met plezier kunt gaan doen. En hoe je de weg kunt vinden naar een studie en een beroep waarin je je talenten maximaal kunt ontwikkelen en met echte voldoening kunt werken.

Iwan Göbel

Iwan Göbel was al heel jong ondernemer. Samen met zijn broer Dimitri begon hij toen zij allebei letterlijk nog in de kinderschoenen stonden. De start lag bij een jongensdroom, een schuurtje en wat eigen spaarcenten: hun bedrijfje was geboren.

Dat bedrijf, Burton Car Company, is inmiddels uitgegroeid tot grootste en duurzaamste sportwagenfabriek van Nederland ooit.

In 2005 werd Iwan Göbel verkozen tot ‘100% beste ondernemer van Nederland’. Op dit moment opereert Burton Car Company met vier bedrijven in meer dan 20 landen.

Met een gemiddelde productie van zo’n 2 nieuwe producten per week behoort Burton Car Company bij de meest innovatieve bedrijven van Nederland.

In 2010 behaalde Burton Car Company een wereldprimeur door de ‘Burton Electric’ te produceren. Deze volledig elektrisch aangedreven Burton rijdt op het oude onderstel van een Citroën 2CV. Hiermee is de Burton Electric de meest duurzame sportwagen ter wereld.

Duurzaamheid, Innovatie en Het Waarmaken van je Droom: Iwan doet het alle drie. Bij TEDxYouth nam hij het publiek mee op zijn bijzondere reis die altijd weer inspirerend is.

Datum:
25/12/2013